Warmtepomp
De warmtepomp gaat ons nu en in de toekomst helpen bij het afscheid nemen van het aardgas. Een warmtepomp produceert warmte en warm water voor in huis. De aanschaf van een warmtepomp is meestal de laatste stap om van het aardgas af te gaan. Een warmtepomp gebruikt van warmte-energie uit de lucht, de bodem of het grondwater en verwarmt daarmee de woning en water. Een warmtepomp aanschaffen is pas zinvol als je huis goed is geïsoleerd. Ook is het slim om (extra) zonnepanelen aan te schaffen. De opgewekte energie kan je dan gebruiken voor de waterpomp. Wil je deels van het aardgas af? Dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp naast de cv-ketel. Je kunt daarmee al flink besparen op je gasrekening.
Wat kost een warmtepomp
De kosten hangen af van het type warmtepomp en de capaciteit die je nodig hebt. De kosten variëren tussen de € 6.000,- en € 20.000,- inclusief installatie. Vaak worden er met de warmtepomp ook andere aanpassingen gedaan, zoals het aanleggen van vloerverwarming. Het is natuurlijk belangrijk om je hierover goed te latenadviseren. Bijvoorbeeld met dit artikel over lage temperatuur verwarming.
Dit levert een warmtepomp je op
- Je kunt (mogelijk) van het aardgas af
- Een lagere energierekening
- Een duurzame woning die meer waard wordt
Subsidies
Op de aanschaf van een warmtepomp krijg je mogelijk subsidie
Duurzaamheidslening
Wil je je warmtepomp installeren en heb je niet direct het geld beschikbaar? Vraag dan een duurzaamheidslening aan.
Meer informatie
Meer informatie over de aanschaf van een warmtepomp vind je op
Vanaf 2026 is een (hybride) warmtepomp de standaard voor verwarming
Vanaf 2026 is een (hybride) warmtepomp de nieuwe standaard voor verwarming. Kies het juiste moment om tot aanschaf over te gaan.
Veel gestelde vragen over een warmtepomp
Hierbij een aantal nuttige vragen en antwoorden over de aanschaf van een warmtepomp.