Veel gestelde vragen over warmtepompen

Vanaf 2026 is een (hybride) warmtepomp de nieuwe standaard voor verwarming. Je hoort er steeds meer mensen over en denkt erover om tot aanschaf over te gaan. Je hebt echter nog wat achtergrondinformatie nodig. We helpen je graag verder in het verduurzamen van je woning. Hierbij een aantal nuttige vragen en antwoorden over de aanschaf van een warmtepomp. Doe er je voordeel mee om op termijn te besparen op je energierekening.  

Twee mannen die een warmtepomp installeren

01 Wat is normering?

Onder normering verstaan we het stellen van wettelijke eisen waaraan producten of diensten moeten voldoen. Voor verwarmingssystemen kan dat bijvoorbeeld gaan over een norm voor het systeemrendement, de CO2-uitstoot of voor de energie-efficiëntie. Met de normering verwarmingsinstallaties worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dit betekent dat bij vervanging van de huidige Cv-ketel, overgestapt moet worden naar een efficiënter alternatief en dat het hele systeem goed ingeregeld moet worden. Hierdoor zal vanaf 2026 de (hybride) warmtepomp de standaard worden voor in Nederland.

02 Wat is een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor de warmte in huis. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit. Een hybride warmtepomp werkt samen met je Cv-ketel.  Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de Cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de kou. De Cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken.

03 Waarom moeten we een hybride warmtepomp aanschaffen en wanneer?

We willen snel duurzamere woningen en minder aardgas gebruiken. Voor het klimaat en vanwege de snel gestegen gasprijzen. Dit betekent dat we onze woningen op een zuinigere manier gaan verwarmen. De hybride warmtepomp wordt daarom vanaf 2026 de minimum standaard voor het verwarmen van woningen. Dit betekent dat vanaf dat jaar, bij de vervanging van de Cv-ketel, de nieuwe verwarmingsinstallatie zuiniger en duurzamer moet zijn dan de originele Cv-ketel. De hybride warmtepomp is een logische keuze voor veel woningen, maar er zijn ook andere oplossingen. Zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, bijvoorbeeld stadsverwarming. De installateur kan je helpen om te bepalen of je onder de normering zal vallen en wat de mogelijkheden zijn om hieraan te voldoen als dat wel het geval is.

04 Betekent dit dat ik geen Cv-ketel meer mag laten installeren?

Wanneer de normering in 2026 in werking treedt, is het niet zo dat je helemaal geen Cv-ketel meer mag kopen. Een hybride warmtepomp werkt namelijk met de Cv-ketel samen. Het betekent dus alleen dat wanneer je onder de regel valt, je bij het vervangen van de Cv-ketel ook een hybride warmtepomp moeten laten installeren. Verder kan het zijn dat jouw woning vrijgesteld is van de normering wanneer het niet mogelijk is om de woning comfortabel en kostenefficiënt te verwarmen. Kijk op www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties  voor meer informatie.

05 Welke uitzonderingen komen er op de normering?

Het is belangrijk dat iedereen zijn woning over gebouw comfortabel en kostenefficiënt kan verwarmen. In situaties waar dat niet goed kan, komt er een uitzondering. Bij een uitzondering ben je dus niet verplicht om een efficiënter alternatief te laten installeren bij vervanging van de huidige Cv-ketel. De uitzonderingen zijn vooralsnog:

  • Bij een terugverdientijd van langer dan 7 jaar
  • Voor monumenten en gestapelde bouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex/flat)
  • Wanneer de woning binnen 10 jaar op een collectieve wijkoplossing, zoals een warmtenet, wordt aangesloten.

06 In mijn wijk komt een warmtenet. Moet ik dan alsnog een warmtepomp aanschaffen?

Wanneer de gemeente concrete plannen heeft om in uw wijk binnen 10 jaar een collectieve oplossing, zoals een warmtenet, te realiseren hoef je niet aan de nieuwe eis te voldoen. Zo hoeven eigenaren niet twee keer te investeren in korte tijd.

07 Is een hybride warmtepomp geschikt voor elk huis?

Een hybride warmtepomp kan in principe altijd, in ieder huis. Maar hoe beter je gaat isoleren, hoe minder je Cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe minder aardgas je verbruikt. Voor een woning waar de overstap naar een hybride warmtepomp praktisch of financieel nog niet goed haalbaar is, bestaan er vooralsnog een aantal uitzondering op de regel. Bijvoorbeeld wanneer de investering in een hybride warmtepomp zich niet binnen 7 jaar terugverdiend, het om een monument gaat, of wanneer je in een appartement/flat woont. Wil je weten of je woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp, doe dan de sneltest op www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties.

08 Moet ik mijn radiatoren vervangen om een hybride warmtepomp te gebruiken?

Een hybride warmtepomp kan meestal gewoon met de radiatoren die je al hebt. Wanneer er weinig warmte nodig is, kan de hybride warmtepomp namelijk de woning volledig verwarmen, maar de Cv-ketel kan altijd nog bijspringen wanneer er meer warmte nodig is. Je merkt dus in gebruik weinig verschil met je huidige installatie, maar bespaart wel op je aardgas verbruik.  Wel is het zo dat wanneer je radiatoren groot genoeg zijn en met een lage temperatuur (35 tot 55 graden) de ruimte comfortabel kunnen verwarmen, je met een (hybride) warmtepomp nog meer kan besparen.

09 Ik woon in een monumentaal pand. Moet ik ook een hybride warmtepomp plaatsen?

Wanneer het om een monumentaal pand gaat, hoeft er niet aan de nieuwe eis te worden voldaan. Voor het aanpassen van een monumentaal pand moet in veel gevallen door de bewoner een vergunning worden aangevraagd. Dit maakt het dan ook lastig voor een bewoner om meteen te beslissen over een efficiëntere verwarmingsinstallatie dat geplaatst kan worden. Daarom is er een uitzondering gemaakt. Wel is een (hybride) warmtepomp ook in deze gevallen vaak een goede manier om het energieverbruik fors te verlagen en te besparen op de energierekening.

10 Wat als ik geen geld heb om naast een Cv-ketel een hybride warmtepomp aan te schaffen?

De aankoop en installatie van een hybride warmtepomp kost nu tussen de 6.000 en 8.1000 euro. Door innovatieve ontwikkeling is de verwachting dat de prijs van hybride warmtepompen in de toekomst zal dalen. Ook heeft de overheid op dit moment de ISDE-subsidie beschikbaar gesteld. Bovendien verdien je de investering in een warmtepomp snel terug door de besparing op je gasrekening. Is dit in jouw geval niet binnen 7 jaar het geval? Dan ben je uitgezonderd van de normering. Voor mensen die de investering niet zelf kunnen maken zijn er bij het Nationaal Warmtefonds leningen met een lage of zelfs zonder rente beschikbaar. Vanwege de besparing op je energierekening is deze lening vaak snel weer terugverdient. Kijk daarvoor op de site Warmtefonds.nl.

11 Wat als mijn Cv-ketel kapotgaat en er niet meteen een warmtepomp geleverd kan worden?

De fabrikanten en installatiebranche werken er hard aan om te zorgen dat er voldoende warmtepompen zijn, zodat bij vervanging van de Cv-ketel gelijk een (hybride) warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Wanneer dit door welke reden dan ook niet meteen kan, is het mogelijk dat de installatie in twee stappen gebeurt. Dus eerst de Cv-ketel vervangen waarna de installateur zo snel als dat weer kan er een hybride warmtepomp bij plaatst.

12 Zijn er wel genoeg hybride warmtepompen beschikbaar en zijn er ook genoeg installateurs om die pompen te plaatsen?

Samen met fabrikanten en de installatiesector zorgen we ervoor dat er in 2026 veel meer warmtepompen worden geproduceerd en dat er ook meer mensen worden opgeleid. Hiervoor moet de verwarmingsindustrie en installatie sector wel flinke investeringen doen. Daarbij helpt het dat er vanuit de overheid duidelijkheid is over wat de nieuwe norm is voor verwarmingssystemen.

13 Een airco is ook een soort warmtepomp. Kan ik met een andere techniek zoals deze ook aan de normering voldoen?

Met de normering wordt een eis aan de efficiëntie gesteld. Als een techniek efficiënt genoeg is, dan kan daarmee aan de normering worden voldaan. Sommige airco’s werken als een warmtepomp waarbij opgewarmde lucht de kamer in wordt geblazen. Je kunt er dus, afhankelijk van waar de airco wordt geplaatst, een deel van je woning mee verwarmen. Wanneer de airco zuinig genoeg is om aan de nieuwe eis te voldoen en dat het alle ruimtes voldoende kan verwarmen, zodat de Cv-ketel niet of nauwelijks hoeft bij te springen, dan kan het zijn dat deze aan de normering voldoet. Dit zal niet voor alle airco’s gelden en het is ook afhankelijk van je woning. Vraag de installateur of dit in jouw geval een mogelijkheid is.

14 Zijn warmtepompen wel zo goed voor het milieu?

Recent onderzoek van TNO laat zien dat een (hybride) warmtepomp bijna altijd beter is voor het milieu dan wanneer je je huis verwarmt met allen een Cv-ketel. Een (hybride) warmtepomp gaat namelijk veel zuiniger met energie om, waardoor tijdens de levensduur veel minder CO2 wordt uitgestoten. Dat weegt ruim op tegen de extra milieubelasting van de productie. Het is wel belangrijk om de milieu-impact van apparaten steeds kleiner te maken. Bijvoorbeeld door materialen te hergebruiken of te recyclen. Of door te zorgen dat apparaten langer meegaan. En door koudemiddelen te gebruiken met een veel lagere klimaatimpact.

15 Maakt de buitenunit van de warmtepomp niet veel geluid?

De buitenunit van een (hybride)warmtepomp maakt geluid wanneer de ventilator in de unit aan is. Toch blijkt uit praktijkonderzoek dat de meeste bewoners met een warmtepomp geen last hebben van het geluid (I&O, 2021). Verder is in de wet geregeld dat een warmtepomp niet meer dan 40dB aan geluid mag veroorzaken op de grens met de buren. Het is daarom belangrijk om de unit slim te plaatsen, zodat er geen overlast ontstaat voor de eigenaren en buren. Plaats hem bijvoorbeeld niet onder een open slaapkamerraam of op het dak van je woon-of slaapkamer. Jouw installateur kan je hierover adviseren en precies berekenen of de geluidseisen overschreden worden. Zo kan bijvoorbeeld een stille warmtepomp worden overwogen of kan er een geluiddempende kast om de buitenunit heen geplaatst worden.

16 Ik heb geen ruimte voor een buitenunit, moet ik aan de normering voldoen?

Wanneer er geen ruimte is voor een buitenunit, omdat je bijvoorbeeld in een appartement/flat woont of wanneer de buitenunit niet binnen de geluidsnormen kan worden geplaatst hoef je niet aan de nieuwe eis te voldoen.

17 Hoe wordt er gecontroleerd of ik na 2026 een hybride warmtepomp of ander duurzaam alternatief aanschaf bij vervanging van mijn Cv-ketel?

We gaan er samen met de verwarmingsinstallateurs voor zorgen dat je van het bedrijf dat jouw Cv-ketel komt vervangen gelijk weet of je aan de normering moet voldoen en dan een duurzaam alternatief krijgt aangeboden. De installateur weet namelijk op welke manier jouw woning het beste verwarmd kan worden en wat de beste investering is. Ook zijn er uitzonderingen wanneer je in een monumentaal pand woont, wanneer je goedkeuring nodig hebt van je VvE om de hybride warmtepomp te plaatsen of wanneer de investering in een hybride warmtepomp in jouw woning niet binnen 7 jaar is terugverdiend. Als deze situaties niet van toepassing zijn, maar er toch niet aan de nieuwe eis wordt voldaan kan de gemeente hiertegen optreden.

18 Hoe kom ik nu aan een betrouwbare installateur?

Het vinden van een betrouwbare (hybride) warmtepomp installateur kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare professional vindt. Zoek bijvoorbeeld naar installateurs die gecertificeerd zijn door erkende organisaties zoals InstalQ of Sterkin. Deze organisaties stellen kwaliteitseisen en controleren of de installateur aan deze eisen voldoen. Zorg ervoor dat de installateur duidelijke afspraken maakt over de kosten en werkzaamheden. Vraag daarom om een gedetailleerde offerte. Op www.verbeterjehuis.nl kan je zoeken naar gecertificeerde installateurs in jouw buurt.

19 Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

Het binnen deel van de hybride warmtepomp maakt geen geluid. Het buitendeel heeft wel een ventilator welke geluid kan maken als hij draait om de ruimte te verwarmen. De meeste eigenaren van warmtepompen geven aan hier verder geen last van te hebben wanneer deze juist is geïnstalleerd.

Kan de pomp toch niet zo geplaatst worden dat er aan de wettelijke geluidseisen wordt voldaan, dan kan er nog een geluidskap warden toegevoegd. Als hierdoor de investering niet meer binnen 7 jaar wordt terugverdiend dan geldt een uitzondering op de eis.

20 Wat moet ik doen als de installateur mij adviseert om geen (hybride) warmtepomp aan te schaffen?

Een gekwalificeerde installateur geeft op het moment van vervanging van je Cv-ketel aan of een (hybride) warmtepomp wel of niet geschikt is voor jouw woning. Als de installateur hierbij aangeeft dat één van de genoemde uitzonderingen geldt dan hoef je geen (hybride) warmtepomp te plaatsen. Wanneer je niet tot de uitzonderingen behoort, is een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 wel verplicht.

21 Hoe gebruiksvriendelijk is de hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is gebruiksvriendelijk en werkt samen met de Cv-ketel. De hybride warmtepomp wordt naast de Cv-ketel geplaatst. Verder zal er buiten nog een buitenunit worden geplaatst die de warmte uit de buitenlucht opneemt en naar binnen transporteert. De Cv-ketel kan nog bijspringen wanneer dit nodig is voor bijvoorbeeld warm tapwater in de badkamer en keuken. Hierdoor zal je in het gebruik weinig verschil merken met je huidige installatie, afgezien van het verminderde aardgasverbruik.

Duurzaam verwarmen

Aardgas wordt in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer vervangen door een warmtenet, duurzaam gas of een warmtepomp.

Planning

Tussen 2020 en 2050 gaan alle huizen in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer van het gas. Lees meer over de planning.

Oplossingen per wijk

Per wijk in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer wordt naar de beste oplossing gekeken om van het aardgas te kunnen.