Huis uit 1895 nul op de meter
Cees Melis, gepensioneerd, woont samen met zijn vrouw, sinds 1990, aan de Schansstraat in Raamsdonk. Afgelopen zomer zetten zij een belangrijk stap in de energietransitie van hun huis. Hij deelt zijn verhaal graag met andere inwoners van de gemeente.
Direct begonnen met goede isolatie
De familie Melis woont in een twee-onder-een-kapwoning uit 1895. Een oud huis, toentertijd werd over isolatie niet echt nagedacht. Cees Melis: “Dat klopt, toen we dit huis kochten, wisten we dat we flink aan de slag moesten. Het huis is in feite volledig gestript. Er zijn uiteindelijk maar twee muren blijven staan. Alles is toen vernieuwd. We hebben daarbij direct veel aandacht besteed aan isolatie. Nu plukken we daar de vruchten van. Want alleen met een huis dat goed is geïsoleerd, kan je van het aardgas af.”
Gratis stroom dankzij zonnepanelen
De afgelopen jaren werd Cees zich meer en meer bewust dat hij niet langer afhankelijk wilde zijn van het aardgas. “Ik volg het nieuws over het klimaat en vind dat ik zelf ook mijn steentje moet bijdragen. In 2014 hebben wij daarom al 24 zonnepanelen op ons ons dak laten plaatsen, dat levert jaarlijks ongeveer 4.000 kWh aan stroom op. Genoeg voor wat wij gebruiken. Die investering hebben wij nu alweer terugverdiend. Dat betekent dus nu gratis stroom.”
Dankzij warmtepomp van het aardgas
Met de zonnepanelen krijgt de familie Melis de smaak te pakken om nog meer te doen. Cees: “Ik ben me gaan verdiepen in warmtepompen en raakte steeds meer overtuigd dat ik met een warmtepomp van het aardgas af kan. Mijn vrouw was overigens huiverig. Letterlijk en figuurlijk. Ze was duidelijk: Ik wil straks niet in de kou zitten. De leverancier die ik op het oog had, gaf vorig jaar aan dat er een nieuwe warmtepomp aankomt die tot 70 graden kan verwarmen in plaats van 50 graden. Hij adviseerde mij daarom nog even te wachten. Dat advies heb ik opgevolgd, gewoon voor alle zekerheid. Afgelopen zomer is de warmtepomp geplaatst en hebben we geen gas meer. Inmiddels hebben we al een aantal koude dagen en nachten achter de rug en merken we dat ons huis perfect op temperatuur blijft.”
Nog eens 24 zonnepanelen
Daarmee stopt het verhaal niet. “De warmtepomp gebruikt naar verwachting ongeveer 4.000 kWh aan stroom. Daarom hebben wij dit jaar op de schuur achter ons huis nogmaals 24 zonnepanelen laten plaatsen. Je ziet dan direct dat de panelen weer stukken efficiënter zijn. Want deze 24 panelen gaan maar liefst 7.000 kWh per jaar opwekken. Daarmee kan ik ruim in mijn onze eigen energiebehoefte voorzien. Wellicht is een volgende stap het zelf opslaan van energie met accu’s. Bij mijn weten is dat nu nog niet financieel haalbaar, maar dat zal vast komen.”
Waardestijging woning
Een warmtepomp is duur. En ook zonnepanelen zijn niet gratis. Wat heeft jullie over de streep gehaald, willen we graag weten. Cees: “In de eerste plaats zijn er subsidies. Voor de warmtepomp kregen we maar liefst een bedrag van € 2.600,-. Voor de aanschaf van de zonnepanelen hebben we de btw teruggevraagd. Dat scheelt ook flink. Natuurlijk maak je kosten. Maar het levert ook heel veel op. We hebben nu geen energiekosten meer. Zeker met de stijgende energieprijzen tikt dat flink door. Wat zeker ook telt is de meerwaarde van ons huis én dat ik bijdraag aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Heel serieus, ik zeg dit als vader en opa: misschien doen we dit niet eens voor onszelf, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen.