Buurtuitvoeringsplan

Buurt voor buurt gaan we in de periode tot 2050 van het gas af. De ene buurt eerder dan de andere. In 2023 starten we met drie buurten (zie hieronder). Er wordt voor deze drie buurten gekozen omdat het mogelijk lijkt om op kortere termijn (rond 2030) in deze buurten aardgasvrij te zijn. Per wijk of buurt wordt een Buurtuitvoeringsplan gemaakt. Inwoners van deze buurten zijn of worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

 

 

Woonwijk met twee wandelende mensen

Geertruidenberg West (buurt 1)

In deze buurt wordt onderzocht of aansluiting op het Amernet (collectieve warmtenet) mogelijk is.

Raamsdonksveer Zuid (buurt 3)

In deze buurt wordt onderzocht of aansluiting op het Amernet (collectieve warmtenet) mogelijk is.

Langs de Donge (clusters 4 t/m 9)

In deze buurt wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een collectief lage temperatuur warmtenet met aquathermie en individuele elektrische warmtepompen.

Overige buurten

De planning voor de andere buurten is nog niet bekend. Bewoners ontvangen bericht als hierover meer bekend is.

Vrouw die over brug fietst

Zo werkt het Buurtuitvoeringsplan

Per buurt wordt een plan gemaakt: het Buurtuitvoeringsplan. Alle bewoners van de buurt, huurders en woningeigenaren, worden nauw bij het plan voor de eigen buurt betrokken. Antea Group (ontwikkelaar van duurzame oplossingen), Atriensis (adviesbureau op het terrein van duurzaamheid) en de gemeente Geertruidenberg zorgen voor de begeleiding. Zodra je buurt aan de beurt is, ontvang je een brief met informatie over het volgende:

Buurtteam

Om alle buurtbewoners bij de plannen te betrekken wordt er een buurtteam gevormd. Iedere buurtbewoner kan zich hiervoor aanmelden. In de brief staat hoe je dat doet.

Cobee platform

Bij het maken van het Buurtuitvoeringsplan wordt gebruik gemaakt van het digitale platform Cobee. Dit platform is speciaal ontwikkeld voor bewonerscommunicatie. In de brief staat meer over het aanmelden. En ook over hulp die je daarbij eventueel nodig hebt. Met het Cobee-platform word je geïnformeerd over diverse zaken.

Veelgestelde vragen over het Buurtuitvoeringsplan


Mijn buurt is (voorlopig) nog niet aan de beurt. Wat betekent dat voor mijn huis?

Ons advies is: maak je huis zo energiezuinig mogelijk. Door te isoleren en door installatie van zonnepanelen. Daar heb je nu voordeel van. En daar heb je straks voordeel van.

Als mijn huis straks wordt aangesloten op een collectief warmtenet. Kan ik dan niet beter wachten?

Ook bij een collectief warmtenet is het energieverbruik hoger als het huis niet goed is geïsoleerd. Ga daarom gewoon aan de slag met isolatie. En ook met zonnepanelen als dat kan.

Ik heb een warmtepomp of denk daarover na. Wat als straks mijn huis wordt aangesloten op een collectief warmtenet?

De aansluiting is tot de voordeur. Worden de huizen in jouw buurt aangesloten op een collectief warmtenet, dan besluit je zelf of je aangesloten wordt. Je kunt dus zelf beslissen en dus ook kiezen voor een warmtepomp.

Wat gebeurt er als ik niet meedoe?

2050 lijkt heel ver weg. Ons advies is: bereid je voor en doe mee waar de mogelijkheden er zijn. De gemeente helpt waar dat kan.

Waar kan ik voor vragen terecht?

Je kunt je vragen altijd mailen naar duurzaamheid@geertruidenberg.nl of bel met 14 0162.

Blijf vooral ook op de hoogte van ontwikkelingen in de eigen buurt en praat en denk mee. En kijk ook regelmatig op deze website.

Meer informatie

De prijzen van energie zijn hoog. Alle reden om te besparen op energie. Dat kan op veel manieren. Door je huis te isoleren. Door ledlampen te gebruiken of door te kiezen voor energiezuinige.

Duurzaam verwarmen

Aardgas wordt in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer vervangen door een warmtenet, duurzaam gas of een warmtepomp.

Planning

Tussen 2020 en 2050 gaan alle huizen in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer van het gas. Lees meer over de planning.

Oplossingen per wijk

Per wijk in Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer wordt naar de beste oplossing gekeken om van het aardgas te kunnen.